Apr 30, 2008

Author :Peter Bauer
ISBN: 978-0-470-11193-2
416 pages
April 2007

Loaded with the latest Photoshop tips and techniques

The secret of digital image editing - explained in plain English!

Photoshop CS3 is a powerhouse, and here's the fast and easy way to get up to speed on all the coolest features. This friendly guide helps you get images into Photoshop - and then turn them into dazzling works of art. You'll see how to work in the right file formats, master the Brushes palette, get creative with filters, convert color to grayscale, and more!

* Adjust brightness, improve color, and fix flaws
* Take advantage of the Raw file format
* Composite images with layers and blending modes
* Automate your tasks with scripts and Actions
* Apply the new Smart Filters to Smart Objects


Apr 22, 2008

Panduan Penggunaan Pendrive

Skrang sudah muncul masalah yg kian meruncing dikalangan warga celik IT ttg ketahanan pen drive dikenali juga sebagai thumb drive, flash drive dan travelling disk. Ketahanan yg dimaksudkan ialah jangka hayat file yg disimpan dan penggunaannya ke atas komputer yg berlainan versi OS'nya.

Di sini saya akan tunjukkan penggunaan yg betul dan cara cara mengelak daripada kerosakan.

A) Jenama pendrive yg popular penggunaanya:-

1. Pen drive
2. Kingston
3. Transcend
4. Sandisk
5. Apacer
6. PQI
7. Pretec

Jenama lain saya xlist sbb kurang popular.

Antara 7 jenama yg atas tu, Kingston digemari oleh warga celik IT. Sbb utama ialah warranty yg ditawarkan hingga 5 tahun. Pendrive pulak ader sampai 10 tahun. Apa pun warranty yg diberikan, kiter sebagai pengguna jika tidak tahu cam ner nk menggunakannya sudah tentu rosaklah pen drive dlm masa yg singkat.

B)Error pen drive boleh diklasifikasikan dlm 4 peringkat:-

1. Data yg simpan xleh dibaca dari OS berlainan versi (win98-winXP)
2. drive xdpt dikesan oleh OS.
3. error "do u want to format this drive" kuar jika cucuk dlm OS XP jika file dari win98.
4. port USB computer atau OS computer tidak ader driver USB tuk pen drive.

Masalah/kerosakkan berlaku sbbnya 3 jer:-

1. pengguna pen drive TIDAK menggunakan cara yg betul mengeluarkannya selepas penggunaan.
2. cucuk pakai hentam jer TANPA melihat koordinat betul mencucuk dlm posisi yg betul.
3. mengantung pen drive kat dada atas leher tuk tontonan umum dan simpan pen drive dlm keadaan panas contohnya dlm pocket TERLALU LAMA.

C) Cara cara memasukkan dan mengeluarkan thumb drive dari port USB komputer:-

1. Masukkan thumb drive ikut posisi betul, maksudnya mencucuk pendrive ke port USB komputer perlu dilihat posisi lubang pen drive.




5. KOTAK DIALOG SAFE TO REMOVE YOUR THUMBDRIVE akan kuar. Skrang leh cabut kuar pen drive.

D) Cara cara mengelak dari kerosakan domestik biasa:-

1. Jgn mengantung pen drive dan jgn simpan pen drive terlalu lama dlm pocket seluar. Jenama yg kurang popular atau tidak dikenali jenama pen drivenya akan rosak cepat jika terdedah dlm cuaca suhu badan manusia terlalu lama dan jika mengantungnya sudah tentu peluh mungkin masuk dlm pen drive dan merosakkanya.

2. sentiasa cucuk pen drive pada port USB yg ader kat depan casing CPU sbbnya post belakang casing CPU panas sbb udara kuar dari kipas PSU, jadi kawasan belakang komputer selalunya panas. Jika pen drive terlalu lama kat belakang pc, kemungkinan membawa pada kerosakan data.

E) 2 ERROR yg selalunya terjadi jika mencucuk pada OS/PC berlainan:-

1. Unknown device found- maksudnya pc korang xder driver USB bukan xder driver tuk sesuatu pen drive.
2. xdetect pen drive - nie sah confirm pen drive rosak atau port USB komputer rosak atau pc korang menggunakan BIOS default settings sbbnya BIOS default settings akan disabled USB device option jadi kena gi BIOS dan set ke AUTO atau ENABLED.

o.k atas tu adalah panduan dan cara menggunakan pen drive dengan lebih berkesan. Di harap pas nie xder masalah pen drive.

Credit to Venom19

Apr 13, 2008

How to Keep a Woman Happy

How to Keep a Woman Happy

It's not difficult.

To keep a woman happy, a man only needs
to be:

1. a friend
2. a companion
3. a lover
4. a brother
5. a father
6. a master
7. a chef
8. an electrician
9. a carpenter
10. a plumber
11. a mechanic
12. a decorator
13. a stylist
14. a sexologist
15. a gynecologist
16. a psychologist
17. a pest exterminator
18. a psychiatrist
19. a healer
20. a good listener
21. an organizer
22. a good father
23. very clean
24. sympathetic
25. athletic
26. warm
27. attentive
28. gallant
29. intelligent
30. funny
31. creative
32. tender
33. strong
34. understanding
35. tolerant
36. prudent
37. ambitious
38. capable
39. courageous
40. determined
41. true
42. dependable
43. passionate


44. give her compliments regularly
45. love shopping
46. be honest
47. be very rich
48. not stress her out
49. not look at other girls


50. give her lots of attention, but
expect little yourself
51. give her lots of time, especially
time for herself
52. give her lots of space, never
worrying about where she goes


53. Never to forget:
* birthdays
* anniversaries
* arrangements she makes


1. Let him have the remote control.

2. Leave him in peace

3. Feed him well.

Apr 7, 2008

Islamic Pictures


Just wanna share some Islamic Pictures..

Apr 5, 2008

Bagaimana untuk menyelamatkan telefon bimbit yang basah - Bahagian 2

  1. Jangan masukkan bateri paling kurang selama tiga hari atau lebih lama jika skrin telefon anda berkabus
  2. Cuba buka telefon anda jika boleh. Anda mungkin memerlukan pemutar skru TORX untuk itu, dan memang berbaloi. Ini mungkin merosakkan waranti telefon tapi kerosakan akibat air sememangnya telah merosakkan waranti tersebut.
  3. Sememangnya dijangka terendam ke dalam air akan merosakkan bateri telefon namun kebiasaannya telefon tersebut tidak mengalami kerosakan.

# Don't heat the battery or it could leak or explode.Lithium-ion batteries are sensitive. If you use an oven or hairdryer, make sure to remove the battery first.

# If you use alcohol make sure to do so outside, and do not apply heat in any form, not even the gentle heat of a monitor. Do not hook up the battery till the alcohol smell dissipates.

# Do not apply too much heat to your phone, as mentioned above. You don't want to melt or burn your phone.

# Most modern phones have more than one liquid damage indicator (stickers that change color when wet) on them, only one visible to you (and sales/technician agents), and chances are, if the sticker under the battery is triggered, then the odds are that the internal stickers you can't access are tripped as well. This will still result in you paying a voided-warranty fee in the long run. Warranties don't cover water damage, insurance does. And not all insurance companies or plans will honor water damaged phones.

# Even if all these steps are followed, minerals dissolved in the water can precipitate on solder and component pins, causing corrosion or shorting. Components pins are packed so closely together in a modern cell phone that even a small encrustation can create a short, rendering the phone inoperable.

# Be warned that manufacturers place stickers that will display "void" once peeled and some will change colors in the presence of a liquid (usually turns blue or red). This helps techs know that you have dropped it in the water, as most cell phone insurance coverage policies don't cover water damage. Also note that these stickers have been known to change colors in extreme humidity as well.

# Do not put the phone (or any electronic or metal-containing object) into the microwave. You will destroy electronic components and potentially the microwave.

Things that we must do before buying phone

If you want to buy a phone, do these few things:

  • Check for sirim sticker (this is a MUST. Everyone should know this).
  • Cross check IMEI numbers on the phone and the box
  • Ask for warranty card.
  • Ask if the warranty card needs to be sent to wherever necessary.
  • Check all the features of the phone (iow, play with the phone, make sure everything is working).
  • Check for dead pixels.
  • Check the firmware if possible (*#0000# for most nokias). This way, you can check if it's old stock or not.
  • And of course, make sure you get the propper set. As in nothing missing like the handsfree and stuff.

Btw, watersets are usually sold without accesories, only phone and charger. So sometimes if you add up buying the accesories elsewhere, it might cost near the same as buying a proper set

Original, AP Set & Water Set - Credit to

Original Set

- Nokia authorized distributors are Zitron, Avaxx and i-Mobile.

- Sony Ericsson authorized distributors are T-Choice, Grandtech, Midlands and Thorus.

- First Mobile Group (FMG) is the main distributor of Samsung phones.

- FMG is giving 18 months warranty.

- Motorola authorized distributor are Satellite Technics, Zitron and MDM.

- Siemens authorized distributors are Zitron and FMG.

- Panasonic's authorized distributor is Zitron.

- LG's authorized distributor is Zitron.

- You can service your phone at any service centres (Nokia Professional Centre, Sony Ericsson Certified Service Centres...)

- 1 year warranty for the full set including charger, battery, handsfree.

- Genuine parts are used for repairing.

- Original Nokia phones have Nokia hologram sticker and Zitron / Avaxx sticker on the battery and charger.

- If you buy original Nokia set, you will get Nokia identification card.

AP Set

- Approval Products

- Mainly imported from oversea and sell it to the consumers.

- AP set warranty by companies such as Final Choice, CSL, Nefion, Telstra, GTMax...etc

- 1 year warranty for the phone and 1 month for the accessories like charger, battery, handsfree.

- You must bring your phone back to the place you bought the phone for servicing.

- AP sets are Approved Products which means that these products are certified by SIRIM that your product is safe to use.

- In other words, AP product not brought in by the authorised distributor like Midland, T-Choice for SE, Avaxx or Zitron for Nokia, FMG for Samsung and etc.

- AP set actually pay government tax but is juz that they are not taxed by the Local Authorised Dealer

- AP set including its accessories are same as the original set.

- Some sellers might changed the AP set accessories to non-original set in order to gain profit.

Water Set

- Stolen / Brought in from oversea without paying tax aka SIRIM Sticker. Considered as Illegal. Mostly brought in by student studying oversea.

- Hp smuggled from other countries without paying tax. usually these hp is not officially launch in our country

Identify Original and AP Set

- Take out the phone case and battery.

- Original set comes with authorized company sticker (Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland...)

- AP set comes with AP company sticker (Final Choice...)

- Press *#06# to check the phone 15 digit serial number (IMEI).

- Compare it with the IMEI written on phone sticker (back of phone case) and package box sticker.

- For original set, these serial numbers are the same.

Bagaimana untuk menyelamatkan telefon bimbit yang basah - Bahagian 1

1. Keluarkan telefon bimbit dari air secepat yang mungkin

Walaupun penutup plastik telefon bimbit agak ketat, namun air tetap boleh masuk ke dalam telefon bimbit. Walaupun masa agak singkat - 20 saat atau kurang, ambil telefon bimbit anda dari dalam air dalam tempoh tersebut.

2. Keluarkan bateri

Ini merupakan antara langkah yang terpenting kerana air dan elektrik tidak boleh bercampur. Memotong bekalan tenaga telefon bimbit merupakan langkah pertama yg terpenting dalam menyelamatkan telefon bimbit. Kebanyakan litar dalam telefon bimbit akan terselamat apabila terendam dalam air jika bateri dicabut dari telefon secepat yang mungkin.

3. Keluarkan kad SIM anda

Sebahagian ataupun semua nombor kenalan anda (bersama data-data lain) disimpan dalam kad SIM. Bagi sesetengah orang, kad SIM lebih bernilai daripada telefon itu sendiri. Kad SIM kalis air(tidak rosak walaupun terkena air), namun tidak seperti menjemur kad SIM di bawah sinaran matahari untuk mengeringkannya merupakan satu langkah yang tidak bijak. Untuk mengeringkan kad SIM, cuma biarkan kad SIM diletakkan di tempat yg sepatutnya seperti dalam almari.

4. Keringkan telefon anda.

Anda juga perlu mengeluarkan sebanyak mungkin air secepat yang boleh. Gunakan tuala untuk mengeluarkan air.

5. Biarkan telefon mengering

Memandangkan anda tidak mahu merosakkan telefon anda ataupun hilang segala nada dering dan grafik dalam telefon anda, anda perlu membiarkan telefon anda mengering. Jangan sesekali memasang bateri untuk melihat sama ada telefon anda berfungsi ataupun tidak kerana ini akan meletakkan risiko kerosakan pada telefon melalui litar pintas.

6. Tunggu

Ini merupakan bahagian yang paling sukar - biarkan telefon anda sendirian tanpa memasukkan bateri dan kad SIM, sambil menunggu telefon mengering perlahan-lahan. Cuma perlu letakkan telefon anda di tempat yang sesuai, panas dan kering, tidak tertutup supaya air dapat tersejat.

7. Uji telefon anda.

Setelah menunggu selama tiga hari, pastikan semuanya bersih dan nampak kering, kemudian pasangkan bateri pada telefon untuk melihat sama ada telefon anda berfungsi ataupun tidak. Jika ia tidak berfungsi, cuba hantar telefon anda pada pengedar yang bertauliah. Kadang-kadang mereka dapat membaiki telefon itu.

Cara yang kurang berisiko untuk mengeringkan telefon anda.

- Letakkan telefon anda atas monitor komputer atau tv paling kurang 24 jam (sehingga 3 hari). Haba lemah yang dipancarkan cukup untuk mengeringkan telefon anda secara lembut.

- Semakin lama telefon anda basah, semakin tinggi risikonya untuk rosak. Untuk mengeringkan telefon anda lebih cepat dari suhu bilik, letakkannya dalam satu mangkuk beras yang kering dan belum dimasak kerana beras dapat menyerap kelembapan dan dapat mengeringkan telefon anda dari dalam.

- Satu teknik alternatif ialah letakkan telefon ( bateri, kad SIM, memori kad dikeluarkan) dalam beg plastik bersama dengan silica(kalsium klorida kontang - yang biasanya diletakkan dalam kotak kasut). Kemudian ikat plastik itu. Biarkan telefon anda selama sehari atau dua. Silica berfungsi untuk menyerap kelembapan.

Apr 4, 2008

Nike Football Boots 08

Semasa mengoggle tadi, aku terjumpa gambar ni, jadi sesajelah ak nk kongsi ngan korang. Gambar kasut bola Nike untuk 2008.Nike-Jenama barangan sukan yg ak minat.

Sopcast - Free p2p internet TV


Today, I would like to share with you all a software called SOPCAST. Well, I personally use this software to watch football match eg. EPL. Ok, now I will write a tutorial on how to use this software to watch FREE Football Match (yes,FREE). First you need to download this software. Just KLIK HERE.

Then you have to install the software. After installing the software, log in as anonymous.

Then, go to ( to browse live sports. Then klik at Live Sports,

then klik Football,

then klik at your desired match,

Ok the last step is,

Well, that's all. After that, wait for the SOPCAST to buffer the match.. On the next tutorial, I will tell how to optimize the SOPCAST so the the buffering will fast.

Apr 3, 2008

Barangan Belanda

Salam semua~

Satu kempen memulaukan produk-produk Belanda, Berikutan filem Fitna yang memperlekehkan surah Al-Quran..Filem Fitna itu, selama 15 minit yang disiarkan dalam sebuah laman web pada 27 Mac yang mengkritik Islam, yang menunjukkan surah Al-Quran dengan berlatar belakangkan imej keganasan akibat serangan pengganas. Ahli majlis perundangan Belanda Geert Wilders bertanggungjawab menerbitkan filem itu..

Oleh itu marilah kita sama-sama memboikot barang keluaran negara tersebut..

Antara barangan keluaran negara Belanda dan cadangan barangan alternatif

  • Shell - Minyak kenderaan
  • Dutch Lady - Susu
  • Ferrero Roche - Coklat
  • Wall's - Aiskrim
  • ING - Insurans
  • Planta - Majerin
  • Lady's Choice - Mayonis
  • Knorr - Perasa makanan
  • Dove - Mandian
  • Rexona - Deodorant
  • Philips - Barangan elektrik
  • Kinder Bueno - Coklat
  • Dumex - Susu
Ok, ini pula barangan alternatifnya..

  • Petronas (support barangan Malaysia)
  • Fernleaf
  • Nespray
  • Takaful Malaysia
  • Buttercup
  • Tumix
  • Protex
  • Nivea(dedorant)
  • Panasonic
Barangan alternatif yg dinyatakan tersebut merupakan CADANGAN semata-mata..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...