Pages

Apr 7, 2011

Sistem Pernafasan Itu Kedua-duanya

Salam.

Teringat kisah masa sekolah dulu, ketika dalam makmal Biologi, ketika belajar tajuk respiration.

Teacher : Respiration ini sebenarnya involuntary.

Saya: Macam mana involuntary teacher? Bukan ke kita boleh kawal pernafasan ini masa kita tahan nafas.

Teacher : Yelaah tu, cuba tengok lama mana jugak awak boleh tahan nafas.

Saya: Ooooo.

image

Kat universiti pulak, tajuk Physiology of Respiratory System merupakan antara subjek penting untuk tahun satu. Melalui subjek inilah saya mengetahui sesuatu yang baru bahawa sistem pernafasan itu unik. Sistem ini merupakan sistem involuntary yang boleh dipengaruhi secara voluntary.

Lagipun, kalau sistem ini merupakan voluntary, macam mana ya kita nak bernafas sewaktu kita tidur?

*voluntary= kehendak sendiri, *involuntary= luar kawalan sendiri

4 comments:

Aku_Insan said...

now it's all coming back to me..haha

but wait,,,i dun want to remmber!
hehe

kidding..

Afiq Fadhli said...

haha, mu xpe r dop blajar dah seme2 ni.

tp mmg best blajar mende2 ni. siyes.

Anep Zubir said...

Oooooo.

trademark mg doh.haha

Afiq Fadhli said...

pergh, anih ade blog lening. bagus2.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...