Pages

Jun 29, 2011

Feed Demon - Pembaca RSS

Salam. Bismillah.

Saya seorang yang suka baca blog orang lain, dan saya merupakan seorang silent reader yang tegar. Dulu saya ada post pasal google reader, tapi sekarang ini saya sudah tidak menggunakan google reader.Saya gunakan Feed Demon pula.

 

Image
Memperkenalkan feed demon. Feed demon merupakan pembaca RSS (RSS reader). RSS membolehkan laman web/blog yang anda langgan memberitahu anda jika mereka mempunyai update yang terbaru. Jadi anda tak perlulah susah2 untuk ke blog mereka sentiasa untuk mengetahui samada mereka mempunyai artikel/update terbaru ataupun tidak.
Antara kelebihan feed demon ialah:

- kalau malas nak pergi kat blog dia, just baca je kat newspaper

- boleh syncronise dengan google reader
- boleh subscribe mana-mana blog yang kita suka
- lebih teratur dan nampak simple
- keserabutan iklan atau lagu dapat dihilangkan

Kekurangan:

- kadang – kadang, video yang dipaparkan tidak keluar
-  kadang – kadang, software ni hang tanpa sebab 
-  ada iklan dekat inferior lateral (baca: bawah kiri). Kalau nak buang iklan ini, kena upgrade

Akhir sekali, memetik kata-kata seorang sahabat saya,

“Tak semua benda kita boleh rasa dan alami sendiri, ada sebahagiannya kita dapat daripada pengalaman kawan-kawan. Itulah gunanya kita berkawan dengan macam-macam jenis manusia, tak kira umur dan latar belakang supaya kita boleh ambil pengajaran dan pengalaman”

Bagi saya, dengan membaca apa yang kawan-kawan kita coretkan, paling tidak, kita dapat merasai pengalaman tersebut secara tidak langsung. Tak semua benda dalam dunia ni yang kita dapat buat dan dapat kita rasa.

p/s: alternatif kepada software ini iaitu Newslife dari Apple. Newslife nampak macam menarik, tapi saya dah menggunakan Feed Demon.

* Masih dalam fatrah exam. Khamis ini oral histo. Minggu depan Physio.

0 comments:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...