Pages

Feb 13, 2010

Adakah anda matang?

www.iluvislam.com
dihantar oleh : Ukhti Izzah

Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai. Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa. Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka. Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat. Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda. Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya. Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang. Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati. Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif. Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna. Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai. Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.
Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.------------------------------------------------------------------------------------------------

- Artikel ni dapat memuhasabahkan diri kita samada kita ni matang atau tidak?

- Saya mengaku yang saya memang tak matang lagi, tp kematangan meningkat selari dengan usia.

- Tak dapat dinafikan yang lelaki memang lambat matang (tak matang2?) berbanding dengan perempuan. Ade orang kate lelaki ni hanya akan matang apabila telah mendirikan rumah tangga. Secara jujurnye, saya lihat tidak ada pon dalam kalangan kawan2 lelaki saya yang betul2 matang. Sematang2 diorang pon, ade jugak perangai yang tak matang tuh.

- Kalu perempuan plak, sesetengah tu amat matang ( macam mak orang) walaupun baru form4/form5. Kenapa ye? Kenapa perempuan cepat matang dari lelaki? Tp, maybe kita just observe dari jauh je, sb tu kata macam tu.

Anyway, these are just my personal opinions. Dont take them seriously. =)

Tp siyesly artikel ni dapat kita sama2 memuhasabahkan diri. Thanks~

0 comments:

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...